Λυκούργου 6 Χαλάνδρι - 
logo

Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι από τις πιο μελετημένες διαταραχές, που εκδηλώνονται κατά την παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από:
υπερβολική κινητική δραστηριότητα
δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής
παρορμητικότητα τόσο σε δομημένες συνθήκες που απαιτούν προσοχή, έλεγχο των παρορμήσεων και περιορισμό της κινητικότητας, όπως η τάξη, όσο και σε μη δομημένες, όπως το διάλειμμα
Οι συμπεριφορές αυτές είναι δυσανάλογες σε σχέση με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο και παρεμποδίζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του παιδιού στην καθημερινή ζωή (Schachar,2002).

Τι είναι η υπερκινητικότητα;

Ο όρος υπερκινητικότητα αναφέρεται σε υπερβολικό ή αναπτυξιακά ακατάλληλο επίπεδο δραστηριότητας, κινητικής ή λεκτικής, η οποία φαίνεται άσκοπη.

Τι είναι η παρορμητικότητα;

Η παρορμητικότητα είναι αδυναμία ελέγχου ή αναστολής της συμπεριφοράς. Το παιδί αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία να ελέγξει τις αντιδράσεις του σε γεγονότα και αδυνατεί να συγκρατηθεί και να αγνοήσει πιο ενδιαφέροντα ερεθίσματα τη συγκεκριμένη στιγμή. Η παρορμητικότητα είναι η κεντρική διαταραχή του συνδρόμου.

Τι είναι η ελλειμματική προσοχή;

Η ελλειμματική προσοχή αναφέρεται σε διάχυτες δυσκολίες εξαιτίας μικρής έκτασης της προσοχής και δυσκολιών συγκέντρωσης. Παρατηρείται κυρίως σε καταστάσεις που απαιτούν προσοχή. Τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή δεν διασπώνται περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά από τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά επιμένουν λιγότερο στις δραστηριότητας οι οποίες δεν είναι ενδιαφέρουσες.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν Λογοθεραπευτή?

Το Ινστιτούτο Παιδιού και εφήβου συμβουλεύει να επισκεφθείτε άμεσα έναν Ειδικό Θεραπευτή:
Ο δάσκαλος ή νηπιαγωγός παραπέμπει το παιδί σας σε κάποιον ειδικό για αξιολόγηση
Υπάρχει γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα με διάγνωση Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα
Οι γονείς παρατηρείτε στο παιδί σας κάποια από τα παρακάτω δείγματα ανάλογα με την ηλικία τους.
  • δεν ανταποκρίνεται όταν του μιλούν
  • ξεχνά, κάνει λάθη απροσεξίας στις σχολικές εργασίες
  • δυσκολεύεται να ολοκληρώσει ότι αρχίζει, περνά από μια ατέλειωτη δραστηριότητα σε άλλη
  • αδυνατεί να συμμετέχει σωστά στα παιχνίδια
  • χάνει πράγματα τα οποία είναι σημαντικα
  • συνήθως μιλά πολύ, δεν περιμένει τη σειρά του και διακόπτει τους άλλους
  • κινείται νευρικά, στριφογυρίζει στη θέση του ή σηκώνεται

Το Ινστιτούτο Παιδιού και Εφήβου και η αξιολόγηση

Το Ινστιτούτο Παιδιού και Εφήβου απαρτίζεται από έμπειρους ειδικά καταρτισμένους Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και Ειδικούς Παιδαγωγούς οι οποίοι αξιολογούν το κάθε παιδί ατομικά βασισμένοι σε σταθμισμένα και αναγνωρισμένα τεστ. Στην περίπτωση της Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής θα χρειαστεί να γίνει αξιολόγηση από δύο ίσως και τρεις ειδικότητες θεραπευτών αφού οι ελλειψεις ενός παιδιού με ΔΑΔ είναι σε πολλούς τομείς.

Η εμπειρία των θεραπευτών του Ινστιτούτου Παιδιού και Εφήβου βοηθά στο να αντιμετωπίσουν το κάθε παιδί με ξεχωριστό τρόπο βασισμένοι σε πολλούς παράγοντες όπως το οικογενειακό περιβάλλον, τυχόν προβλήματα υγείας του παιδιού και άλλες σημαντικές πληροφορίες οι οποίες συμβάλλουν σε ένα αξιόπιστο και επιστημονικό αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες αυτές δίνονται κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των γονέων με την Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Παιδιού και Εφήβου κα Αμμάρι Ναταλί.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter μας για περισσότερα άρθρα και ιδέες.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram