Από ποια ηλικία επιτρέπεται να δημιουργήσει το παιδί μου λογαριασμό στο facebook;
Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία εισέρχονται στο κόσμο της τεχνολογίας. Τα παιδιά πλησιάζοντας στο Γυμνάσιο αρχίζει και ο αγώνας των γονέων, «να αποκτήσει λογαριασμό στο facebook το παιδί μου ή όχι»; Βέβαια υποτίθεται ότι ο κανόνας για να αποκτήσει κανείς λογαριασμό στο facebook είναι να ξεπερνά την ηλικία των 13 ετών. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και η επιλογή να μην δηλωθεί η πραγματική ηλικία.
Όλα εξαρτώνται από το πόσο εμπιστεύεστε το παιδί σας και κατά πόσο έχει κατανοήσει τους κινδύνους που κρύβονται στο facebook. Είναι πολλοί οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκτήσουν λογαριασμό στο facebook νομίζοντας ότι είναι μια ασφαλής διαδικασία να το κάνουν υπό την προστασία τους, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι οι γονείς να τους δείξουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι γονείς φοβούνται να μην δημιουργήσουν λογαριασμό στα κρυφά. Άλλοι γονείς προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν μια σχέση φιλίας με το παιδί τους.
Το μοναδικό πλεονέκτημα του facebook
Κοινωνικές δεξιότητες. Όταν γίνεται σωστή χρήση του λογαριασμού τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν καινούριες φιλίες έτσι ώστε το παιδί να μη νιώθει μοναξιά και με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του.
Το σημαντικότερο μειονεκτήμα του facebook
Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying). Το δικό σας παιδί μπορεί να είναι ευγενικό και να σέβεται τους φίλους του, δεν μπορείτε όμως να γνωρίζετε ποιους θα αντιμετωπίσει το παιδί σας. Πολύ πιθανόν να συναντήσει μπροστά του και «φίλους» οι οποίοι χρησιμοποιούν απρεπή σχόλια. Το παιδί σας ίσως λάβει προσβλητικά ή απειλητικά μηνύματα. Δυστυχώς εκείνοι οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να παρενοχλήσουν, να δυσφημήσουν νέους και πολλές φορές υποδύονται κάποιους άλλους.
Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνοι οι οποίοι δημιουργούν τα προβλήματα είναι οι φίλοι των φίλων. Για αυτό θα πρέπει πριν αποδεχτεί ένα αίτημα φιλίας το παιδί σας να σιγουρευτείτε για το προφίλ του.
Καλό θα ήταν ο υπολογιστής να βρίσκεται σε ένα χώρο οπού θα μπορείτε να επιβλέπετε διακριτικά τι κάνει το παιδί σας.
Θα μπορούσατε σαν προϋπόθεση για να ανοίξει λογαριασμό στο facebook να είναι η γνώση του κωδικού πρόσβασης, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το περιεχόμενο της σελίδας όποτε εσείς κρίνετε απαραίτητο. Σημαντικό βέβαια να το έχετε συμφωνήσει από κοινού.
Συζητήστε με τα παιδιά σας τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λογαριασμό αυτόν.
Εάν έχετε και εσείς λογαριασμό στο facebook καλό θα ήταν να γίνετε φίλη/φίλος με το παιδί σας.
Προσπαθήστε να μάθετε τους φίλους που μιλάει μέσω διαδικτύου.
Μάθετε στο παιδί σας να αποφεύγει τις διαφημίσεις λέγοντας του ότι δεν είναι αληθινές και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον υπολογιστή σας.
Ελέγξτε τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που βάζει το παιδί σας στο λογαριασμό του.
Μιλήστε στο παιδί σας για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το facebook και για τα ψεύτικα προφίλ που μπορεί να υπάρχουν.
Όποια και αν είναι η απόφαση σας προσπαθήστε να την πάρετε από κοινού με το παιδί σας. Αν αποφασίσετε ότι είναι ακόμα νωρίς για να ανοίξει έναν τέτοιο λογαριασμό τότε να του υποσχεθείτε ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα το ξανασυζητήσετε. Διότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να το κάνει κρυφά από εσάς. Μην ξεχνάτε ότι το facebook αποτελεί την πόρτα για όλο τον κόσμο του ιντερνέτ.
Αμμάρι Ναταλία
Ινστιτούτο Παιδιού & Εφήβου